Milloin perityistä työnantajan maksuista syntyy laskuja?
Palkkalasku muodostuu välittömästi, kun palkka laitetaan maksuun. Työnantajasuorituksista (ennakonpidätys ja sairasvakuutusmaksu) muodostuu lasku palkanmaksukuukauden jälkeen 6. päivä. Vakuutusyhtiöt laskuttavat yritystä omalla laskutussyklillään.
Miten lisään autoedun?
Autoetu, työntekijä: Autoetu tulee ilmoittaa kuukausittain. Kun lisäät autoedun työntekijän tietoihin
oletuspalkkariviksi, tulee rivi mukaan jokaiseen palkkalaskelmaan automaattisesti. Avaa työntekijän tiedot.
Valitsemalla työpöydältä työntekijän kohdalta ’Muokkaa’, pääset muokkaamaan työntekijän tietoja. Lisää uusi rivi ’Oletuspalkkarivit’ kohtaan kirjoittamalla ”autoetu” alimpaan kenttään. Valitse autoetu listalta, jolloin se lisätään palkkariviksi työntekijälle. Paina uuden juuri lisäämäsi autoeturivin alta Muokkaa-linkkiä. Avautuvaan näkymään voit tarkemmin määritellä autoedun laskentaperusteet. Autoedun laskennallisen verotusarvon voi laskea verohallinnon laskurilla.
Autoetu, yrittäjä: Yrittäjän autoetu lisätään järjestelmään samalla tavalla kuin työntekijöille. Yrittäjä saattaa
maksaa itselleen joskus vain autoetua, eikä palkkaa. Koska autoetu on verollinen etuus, siitä tulee kuitenkin lopulta vero maksettavaksi. Jos palkassa ei autoedun kanssa ole rahapalkkaa, josta autoedusta syntyvä vero voidaan pidättää, autoedun vero tulee maksettavaksi verovuoden jälkeen lopullisessa verotuksessa. Kannattaakin maksaa vähintään autoedusta muodostuvan ennakonpidätyksen verran rahapalkkaa, kun kirjaa itselleen autoetua. Näin ei tule ikäviä yllätyksiä jäännösveron muodossa.
Huom! Autoetua maksaessa kannattaa laskelma tehdä hyvissä ajoin sen kuukauden puolella, jolle haluat edun kohdistuvan, jotta myös tulorekisteri-ilmoitukset kohdistuvat oikealle kuukaudelle.
Miten palkkalistat toimivat?
Palkkalistalla voi laskea/maksaa kätevästi useita palkkoja samalla kertaa. Laskut palkoista laskujen maksu
palveluun tulevat silti yksittäisinä.
- Luo uusi palkkalista Palkanmaksu → Palkkalistat -painikkeesta.
- Palkkalistanäkymästä valitse Uusi palkkalista. Anna tämän jälkeen palkkalistan perustiedot.
- Voit nimetä listan haluamallasi tavalla.
- Valitse työsuhteen tyyppi lomalaskentaa varten. Jos maksat vain yrittäjien palkkoja, työkorvauksia, hallituspalkkioita, valitse ”Palkanmaksu ilman lomalaskentaa”. Kuukausipalkkojen kohdalla valitaan ’kuukausipalkka’
- Määritä myös palkkalistalle palkkapäivä, palkkakausi ja työpäivien määrä. Palkkalistalla olevilla palkkalaskelmilla voi olla omat palkkakaudet, mutta tässä annettu palkkakausi tulee oletuksena laskelmiin. Palkkakautta ja työpäivien määrää voi muuttaa erikseen jokaiselle listalle lisätylle palkkalaskelmalle. Listan palkkapäivää voi myös muuttaa, ennen kuin vie palkkalistan maksuun.
- Luotuasi uuden palkkalistan, se avautuu muokattavaksi tyhjänä. Lisää ensimmäinen laskelma ’Laskelmat’ -painikkeesta. Voit lisätä työntekijöitä, palkkalaskelmien luonnoksia tai lisätä listalle kopioita aiemmista maksetuista palkkalaskelmista. Tässä lisätään listalle työntekijöitä (tehdään heille uudet laskelmat). Palkkalistalle tuodaan valitsemasi työntekijät. Jos työntekijöiden tiedoissa on oletuspalkkarivejä, ne tuodaan automaattisesti palkkalaskelmiin mukaan ehdotuksina.
- Kun olet lisännyt laskelman tai työntekijän palkkalistalle, voit avata palkkalaskelman rivit painamalla työntekijän nimeä tai painamalla ’Muokkaa rivejä’ -painiketta. Palkkalaskelmaa voin nyt muokata. Voit muokata palkkarivejä ja palkkakautta painamalla niiden kohtien vierestä pientä kynäsymbolia. Palkkalaskelmaa voi nyt muokata. Voit muokata palkkarivejä ja palkkakautta painamalla niiden kohtien vierestä pientä kynäsymbolia. Vasemmassa alakulmassa on Muokkaa -valikko, josta tulee lisävalintoja. Saat lisävalinnat auki myös yläreunan kolmesta pienestä pisteestä. Valikosta voi monipuolisesti valita muokkauksia laskelmalle. Voit myös halutessasi viedä listalla muokatut palkkarivit työntekijän tietoihin tai hakea tiedot uudestaan työntekijän tiedoista.
- Voit myös muokata työntekijätietoja klikkaamalla Muokkaa työntekijää -nappia. Laskelman oikeassa alalaidassa on valikko Katso koko laskelma, josta voit tarkastella tätä laskelmaa työntekijän tai työnantajan näkökulmasta, palkkalaskelmadokumentteina. Sieltä voi myös tallentaa tai tulostaa laskelmat.
- Kun tarvittavat muokkaukset on tehty ja olet tyytyväinen laskelmaan, paina yläreunassa tai alareunassa olevaa Tallenna muokatut-nappia. Aivan alimpana palkkalistan vasemmassa alalaidassa on Valinnat -valikko, josta voi tallentaa kaikkien listan työntekijöiden tiedot takaisin työntekijöiden tietoihin tai hakea ne uudestaan. Valikosta voi myös tehdä palkkalistasta kokonaan uuden kopion.
- Viimeisenä voit siirtyä maksamaan palkat.
Miten käsittelen palkkaennakon?
Mikäli olet maksanut itsellesi tai työntekijällesi rahaa suoraan yrityksenne tililtä, tulee se käsitellä kuluvan
kuukauden aikana. Maksetut palkkaennakot kirjataan siten, että lisäät palkanmaksuprosessin kohdassa 3.
Palkka, ’Nettopalkka’ palkkalajirivin ja merkkaat sen arvoksi ’0’ (nolla).
Tämän jälkeen palkanlaskentaprosessin 4. vaiheessa Vähennykset, kulut jne., alaotsikon Vähennykset alta,
valitaan ’Palkkaennakko’ palkkalajirivi ja merkitään sinne maksettu palkkasumma euroina.
Voit varmistaa palkkaennakon käsittelyn oikeellisuuden työntekijän palkkalaskelmalta. Mikäli maksettava summa on ’0’ (nolla), on palkkaennakko käsitelty oikein. Tästäkin palkasta tulee luoda lasku laskujen maksupalveluun ja se tulee hyväksyä, jolloin tulorekisteri-ilmoitukset lähtevät liikkeelle.
Miten otetaan lomaseuranta käyttöön kuukausipalkkaiselle?
Lomat otetaan käyttöön työntekijä kerrallaan, työntekijän tiedoista, kohdasta ’Lomat’. Klikkaamalla ’Ota käyttöön tälle työntekijälle’ pääset valitsemaan lomiin liittyviä tietoja.
Kun olet valinnut oikeat tiedot lomalaskentaa varten, voit painaa ’Ota lomakirjanpito käyttöön’. Huomaathan, että toistaiseksi järjestelmässämme toimii vain kuukausipalkkaisten lomaseuranta (=14 päivän sääntö).
Miten lisään ulosoton tai jäsenmaksun?
Ulosotto
Työnantaja saa ulosottoviranomaiselta tiedon maksukiellosta kirjeellä. Siinä kerrotaan, miten ko. työntekijältä ulosotto tulee periä.
Voit mennä tällä linkillä ulosottoviranomaisen maksukieltolaskuriin (aukeaa omaan ikkunaan), ja laskea
ulosoton määrän. Maksukiellon numerolla voit suoraan hakea ulosoton määrän. Voit myös itse täyttää kirjeessä kerrotut kohdat laskuriin, jolloin saat työntekijältä ulosotossa pidätettävän summan.
Voit merkitä ulosoton määrän työntekijän tietoihin oletuspalkkariviksi. Näin ulosotto on valmiina
palkkalaskelmalla, eikä se vahingossa unohdu palkoista. Lisäät ulosoton työntekijän oletuspalkkariviksi
valitsemalla työntekijän Työntekijät -valikosta. Oletuspalkkarivit-välilehdeltä pääset lisäämään uudeksi
oletuspalkkariviksi Ulosmittaus. Rivin oikeassa reunassa olevasta kynä-kuvakkeesta pääset lisäämään mm.
ulostoton summan ja RF-viitteen.
Jäsenmaksu
Työntekijä ja työnantaja voivat sopia, että työnantaja pidättää työntekijän palkasta tämän ay-jäsenmaksun ja tilittää sen työntekijän puolesta työntekijän ilmoittamaan ammattiliittoon.
Ay-jäsenmaksun vähentämisestä palkasta tulee aina sopia erikseen ja työntekijä toimittaa maksuohjeet
työnantajalle maksujen hoitamista varten liittoon.
Voit merkitä Ay-jäsenmaksun työntekijän oletuspalkkariviksi työntekijän tiedoista Oletuspalkkarivit-välilehdeltä. Lisää uudeksi oletuspalkkariviksi Ay-jäsenmaksu. Rivin oikeassa reunassa olevasta kynä-kuvakkeesta pääset lisäämään mm. jäsenmaksun perintäprosentin ja viitenumeron.
Miten Ei palkanmaksua -ilmoitus muodostuu?
Palvelu tekee palvelussa maksetuista palkoista ilmoitukset Tulorekisteriin automaattisesti. Palkkatietoilmoitus tehdään viiden päivän kuluessa palkkapäivästä (palkka tilitetty työntekijän tilille) ja erillisilmoitukset sekä Ei palkanmaksua -ilmoitukset (nollailmoitukset) aina palkanmaksua seuraavan kuun 5.pv.
Ei palkanmaksua -ilmoitus tehdään 12 kuukauden ajan viimeisimmästä palkanmaksusta, jos yritystyönantaja kuuluu Työnantajarekisteriin. Ei palkanmaksua -ilmoitusta ei tehdä, jos palvelussa ei ole maksettuja palkkoja.
Palvelun asetuksissa voi valita, että palvelusta ei tehdä erillisilmoituksia, jolloin palvelu ei lähetä kumpaakaan ilmoitusta, erillisilmoituksia eikä Ei palkanmaksua -ilmoitusta. Tämä valinta kannattaa tehdä, jos työnantaja maksaa palkkoja myös jotain muuta kautta. Tällöin työnantajan tai tilitoimiston tulee tehdä yksi yhteinen erillisilmoitus maksetuista palkoista.
Miten työntekijäni saavat palkkalaskelmat?
Simple palkkojen kautta maksetuista palkoista palkkalaskelma menee automaattisesti työntekijälle
sähköpostitse, kun työntekijän tietoihin on lisätty sähköpostiosoite. Työntekijä voi myös itse hakea
palkkalaskelman kirjautumalla palveluun. Työnantaja voi myös tulostaa tai lähettää palkkalaskelman työntekijälle muuta kautta.
Mistä saan tulorekisteriraportin ja palkkatodistukset tilintarkastajalle?
Mikäli haluatte, että Talenom toimittaa palkkatodistuksia työntekijöille tai tulorekisterin 600-raportteja
tilintarkastajallenne, voitte olla yhteydessä sivulla 2 mainittuun Simple Palkat asiakastukipalveluun.