Momssatsen för flera produkter och tjänster kommer att öka från 10% till 14% vid årsskiftet. Den uppdaterade momssatsen på 14% gäller till exempel läkemedel, böcker, resbiljetter och passagerartransporter samt sport-, tränings- och kulturtjänster. Tidningar och tidskrifter kommer att förbli under den reducerade momssatsen på 10%. Momsen på hygienprodukter, såsom menstruations- och inkontinensskydd samt barnblöjor, kommer att minska från 25,5% till 14%.
Höjningen av momssatsen kommer framför allt att påverka försäljningsfaktureringen och det finns några saker att tänka på när man ska välja rätt momssats. Reglerna skiljer sig åt vid försäljning av redan producerade varor eller tjänster och vid fakturering i förskott.
Allmän princip för moms
Vid tidpunkten för ändringen av momssatsen tillämpas den allmänna momsprincipen. Tillhandahållande av varor och tjänster omfattas av periodiseringsprincipen, dvs. den tidpunkt då varorna eller tjänsterna tillhandahålls köparen. Tjänster och varor som levereras före den 1.1.2025 kommer att faktureras med 10% moms, medan tjänster och varor som levereras efter den 1.1.2025 kommer att faktureras med 14% moms.
Exempel:
- Företaget säljer varorna den 12.12.2024 och skickar fakturan den 1.1.2025. Företaget tillämpar en mervärdesskattesats på 10% på försäljningen, eftersom varan har levererats till köparen före 1.1.2025.
- Företaget har utfört en tjänst åt sin kund i december och fakturerar denna 2.1.2025. Företaget tillämpar en momssats på 10% på försäljningen, eftersom tjänsten utfördes innan momssatsen höjdes 1.1.2025.
- Företaget har mottagit beställningen av varor 27.12.2024 och levererar varorna 10.1.2025. Företaget måste tillämpa den nya momssatsen på 14%, eftersom varorna har levererats efter momsändringen den 1.1.2025.
Förskottsbetalningar och fakturering
Vid förskottsbetalningar tillämpas kontantprincipen i momssammanhang. Detta innebär att den tillämpliga momssatsen bestäms av den faktiska betalningstidpunkten och inte av periodiseringsprincipen.
Exempel:
- I november fakturerar företaget i förskott för varor som ska levereras i januari. Förfallodagen för förskottsfakturan är den 15.12.2024 och kunden betalar fakturan på förfallodagen. Den momssats som ska tillämpas på förskottsbetalningen är 10% eftersom betalningen togs emot före den 1.1.2025. Om kunden hade betalat fakturan först den 1.1.2025 skulle den tillämpliga momssatsen vara 14%. Företaget bör utfärda en kreditnota för fakturan som utfärdades i november och utfärda en ny försäljningsfaktura med den nya förhöjda momssatsen.
- En person köper en biljett i november 2024 för en föreställning som kommer att äga rum i januari 2025. Eftersom betalningen görs före evenemanget, betraktas det som en förskottsbetalning och en momssats på 10% tillämpas. Om personen däremot betalar för biljetten 2025 men före föreställningen, skulle en momssats på 14% tillämpas.
- En kund har ett gymmedlemskap, med möjlighet att betala medlemsavgifter månadsvis eller för flera månader åt gången. Från och med januari 2025 kommer medlemsavgifterna att beläggas med en momssats på 14%. Om kunden betalar medlemsavgifterna i december 2024 för perioden januari till april 2025, betraktas det som en förskottsbetalning och en momssats på 10% tillämpas.
Rabatter, kreditnotor och kreditförluster
Företaget kan erhålla eller ge års-, säsongs- eller andra rabatter. Den momssats som ska tillämpas på rabatter och utfärdade kreditnotor är den momssats som gällde när varorna eller tjänsterna levererades. Eventuella kreditförluster kommer att ha moms avdragen enligt den skattesats som tillämpades på den ursprungliga försäljningen.