Hantering av inköpsfakturor i Talenom Online

I Talenom Online kan du ta emot inköpsfakturor med 24% och 25,5% momssats. Hanteringen av inköpsfakturor kommer att förbli densamma som tidigare och fakturacirkulationen och definitionen av möjliga dimensioner, såsom kostnadsställen, måste göras antingen i Betalningar eller Fakturabetalning – gammal i Talenom Online. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt verifiering av inköpsfakturor när momsen ändras och säljaren bör informeras om felaktiga momssatser på inköpsfakturor.

Kontering i Fakturabetalning – gammal tjänst #

Fliken Kontering är endast synlig för användare som har konteringsbehörighet. Talenom har lagt till ett andra kostnadskonto med en momssats på 25,5% med samma namn och nummer som företagets befintliga kostnadskonto på 24%. Detta innebär att användaren inte behöver begära att ett nytt konto skapas för momssatsen på 25,5 %.   

Den som konterar fakturan ansvarar för att fakturan behandlas med rätt momssats, så när man konterar en faktura är det viktigt att välja rätt kostnadskonto bland dessa två momssatser.

Om fakturan har ett bokföringsförslag måste fakturans bokföringsrad raderas för att kontomenyn ska visas. 

I Talenom Online har fakturadatumet ingen inverkan på den valda momssatsen, dvs. programmet uppdaterar inte automatiskt momssatsen på fakturan baserat på fakturadatumet. Vid bokföring av en fakturarad måste användaren välja kostnadskonto och momssats utifrån innehållet i inköpsfakturan.

  • Om fakturan konteras med datumet 1.9.2024 ändras fakturan inte automatiskt till momssatsen på 25,5 %.
  • Samma faktura kan ha fakturarader med både momssatser på 24 % och 25,5 %.