Försäljningsfakturering i Talenom Online

I Talenom Online kan du skapa försäljningsfakturor med momssatser på 24% och 25,5%. Talenom har lagt till ett andra, parallellt försäljningskonto med samma namn och nummer och en momssats på 25,5% till den momssats på 24% som företaget har använt. Detta innebär att användaren inte behöver be om att ett nytt försäljningskonto för momssats 25,5 % skapas, utan att två identiska försäljningskonton med olika momssatser finns tillgängliga parallellt i programmet.   

Det är fakturautställarens ansvar att se till att fakturan skapas med rätt momssats, så det är viktigt att välja rätt försäljningskonto bland de två momssatserna när fakturan skapas. 

I Talenom Online har fakturadatumet ingen inverkan på de tillgängliga momssatserna eller försäljningskontona, dvs. programmet uppdaterar inte automatiskt fakturan med denna information baserat på fakturadatumet. När en fakturarad läggs till måste användaren välja försäljningskonto och momssats som ska användas baserat på tidpunkten för leverans av produkten eller tjänsten.

  • Om fakturan ställs ut den 1.9.2024 ändras den inte automatiskt till momssatsen 25,5 %. 
  • Samma faktura kan ha fakturarader med både momssatserna 24% och 25,5%. 
  • När du skapar kreditfakturor skapar programmet kreditfakturarader med den ursprungliga fakturans momssats. 
  • Vid användning av funktionen Kopiera skapar programmet en fakturakopia med originalfakturans momssatser. 
  • Den 4.9.2024 uppdaterar Talenom kund- och produktregistren i Talenom Online med den nya momssatsen på 25,5 %. Om du skapar försäljningsfakturor med den nya momssatsen innan kund- och produktregistren uppdateras, ska du ändra momssatsen när du skapar försäljningsfakturan.

Integration av försäljningsfakturor #

Genom ett gränssnitt är det möjligt att importera försäljningsfakturor med den nya momssatsen när systemleverantören har uppdaterat den nya momssatsen i sin programvara.  

Anmärkningar angående systemintegrationer:

  • Talenoms försäljningsfakturering läser momssatsen från fakturaraderna för det inkommande materialet. 
  • Försäljningsfaktureringen använder parallella konton för momssatserna 24% och 25,5%, så det finns inget behov av att definiera nya konton. 
  • I webbtjänstgränssnittet importeras momsinformationen i fältet VAT_RATE i formatet ”25.50”. 
  • För material som skickas som överföringsfiler överförs momssatsen med materialet i ett angivet fält (t.ex. ”RowVatRatePercent”) och decimalen separeras med ett kommatecken. 
  • När det gäller material som levereras och hämtas från Talenom måste det säkerställas att materialet kan matas in i kundens system även när momssatsen ändras.